Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ghimpu a primit o ramură…

Ghimpu a primit o ramură de măslin

Venit din Cipru, unde a participat la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament desfăşurată în perioada 10-12 iunie 2010, în Limassol, preşedintele interimar al republicii Moldova s-a oprit la Atena.

Duminică, 13 iunie, preşedintele interimar al celui de-al doilea stat romanesc a vizitat Ambasada Rep. Moldova la Atena acolo unde s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Moldova la Atena – Ion Urs, Consulul Rep. Moldova la Atena – Oleg Răilean, preşedinta Asociaţiei Moldo -Elene Orfeu de la Atena – Violeta Slusarenco, preşedinta Comunităţii Române Sf. Ştefan cel Mare Atena – Nina Ghiţă, persoane de bază ale asociaţiei moldovene de la Atena, funcţionari ai ambasadei, precum şi presa de limbă română, dar şi rusă.

 Mihai Ghimpu a prezentat asistenţei situaţia economică, politică şi socială din acest moment a Republicii Moldova cu o sinceritate debordantă, prezentarea din deschiderea discuţiilor nedeschizând calea de întoarcere către casă pentru basarabenii din diasporă datorită situaţiei economice care nu este bună.  Speech-ul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de la Atena, din debutul întâlnirii, a prezentat realitatea tristă, care, citez „i-a oboist pe europeni”, mai mult acesta anunţând chiar şi schimbări la nivelul Ambasadei Republicii Moldova de la Atena – în viitorul apropiat.

Mărirea preţului la gaze şi atingerea preţurilor europene, problema alegerilor şi a referendumului, rolul pe care cetăţenii îl au în ce s-a petrecut dar şi ce se va întâmpla în Republica Moldova, precum şi cum Rep. Moldova va copia modelul românesc la alegerile din toamnă sunt subiectele abordate de interimarul moldovean Mihai Ghimpu în cadrul întâlnirii de la Atena cu membri ai comunităţii basarabene din Grecia.

Asociaţia Moldo Elenă Orfeu a oferit, preşedintelui interimar, în finalul întâlnirii, o ramură de măslin simbolizând Victoria, împreună cu Zeiţa Biruinţei Niki din Samo Thraki şi o carte, în limba română, despre Sfântul Munte Athos, acolo unde există multe schituri şi ctitorii româneşti. Menţionăm că, înaintea venirii la Atena, Mihai Ghimpu a participat la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament unde au fost prezenţi circa 350 de participanţi din 47 de state, inclusiv preşedinţi de parlament din statele membre ale Consiliului Europei, precum şi din cele cu statut de observator a APCE unde s-a discutat pe temele drepturilor şi responsabilităţilor opoziţiei în cadrul parlamentului, precum şi rolul instituţiilor parlamentare în respectarea drepturilor fundamentale ale omului la nivel internaţional şi implementarea principiului non-discriminării. Ana Ţuţuianu – RoMedia.gr, citată de Romanian Global News.